Nelson Mandela.

AfbeeldingDonderdag  december 2013 is op 95 jarige leeftijd, in zijn woning in Johannesburg,  overleden Nelson Mandela, de bekendste apartheidsstrijder van Zuid Afrika. Nelson Mandela werd 51 jaar geleden opgepakt wegens zijn gewapende verzet tegen het apartheidsbeleid van het toenmalige blanke regime van Zuid Afrika. De rassenscheiding had een lange voorgeschiedenis en bestond in feite al eeuwen, totdat het in 1948 officieel werd ingevoerd in Zuid-Afrika en Namibië.  Het doel van deze wet was om de blanke overheersing vast te houden door het ontnemen van bepaalde rechten, het invoeren van een hele serie strenge apartheidswetten en het scheiden van de plaatselijke bevolking. Dit had zeer ingrijpende en nadelige gevolgen voor de zwarte bevolking waardoor er uiteraard al snel verzet werd geboden. Nelson Mandela werd het icoon van dit verzet en belande voor 27 jaar lang in de gevangenis op het Robbeneiland.

Daar kreeg hij een ommekeer in zijn idee over de strijd tegen apartheid waardoor hij na zijn vrijlating zijn onderdrukker, die hem eindeloze vernederingen had laten ondergaan, zonder rancune maar verzoenend tegemoet trad. Nelson Mandela was een groot man met een groot hart, een zeldzaam grote geest en een voorbeeld voor de mensheid.

De apartheid de vorige eeuw in Zuid-Afrika werd de bekendste vorm van apartheid, ook doordat  de naam “Apartheid” wereldwijd geaccepteerd en genoemd werd. Zo werd de indruk gewekt dat het Zuid-Afrikaanse apartheidsbeleid uniek was en blanken het patent hebben op apartheid. Apartheid heeft echter vele gezichten, het begint met het ontnemen van bepaalde rechten aan bepaalde groepen. De Apartheid  in Zuid-Afrika was zeer verwerpelijk, maar niet de verwerpelijkste vorm die in de vorige eeuw gestalte kreeg. Dat was de jodenvervolging in Nazi-Duitsland die niet alleen  gericht was op scheiding en onderdrukking, maar op uitroeiing van het hele joodse volk. De langste in de geschiedenis van de mensheid, door de eeuwen heen en meest geaccepteerde vorm van apartheid,  dat was de slavernij, waar eigenlijk wereldwijd alle rassen elkaar tot veroordeelden gebruikten en verhandelden.

Mandela was een verzoener en verbinder, die geloofde in vrijheid en gelijkheid. Nelson Mandela, een groot man en inspirator is overleden, hij vocht voor een goede zaak en heeft gewonnen. Maar zijn opvolgers en ijveraars tegen apartheid zijn volledig doorgeslagen in hun strijd voor gelijke rechten en nu zijn de rollen zo goed als omgedraaid. Met 144 rassen wetten ten behoeve van de onderdrukte zwarte bevolking staat Zuid Afrika op eenzame hoogte, Zuid Afrika is met 69 moorden per 100.000 inwoners het meest criminele land ter wereld. (1) Over de huidige toestand in ZA heeft Martin Bosma onlangs een boek geschreven, hier een recensie. (2)

Hij uitte kritiek op Israël`s behandeling van de Palestijnen en noemde dat een vorm van apartheid, dat was zijn goed recht. Citaat van Mandela: “Er bestaat niet zoiets als gedeeltelijke vrijheid”.

Nelson Mandela

Kom op Mandela-fans en anti-apartheidsstrijders, een kaarsje branden voor Mandela is mooi, maar er is nog heel veel werk te doen.

(1). http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Murders/Per-100,000-people

(2).   http://politiek.tpo.nl/2015/06/04/recensie-martin-bosma-doet-de-waarheid-over-zuid-afrika-geweld-aan/

(3).  https://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s